ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Συνεχίζουμε να σας εξυπηρετούμε με ένα κλικ

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Ο Δήμος Παλλήνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιού, η οποία έχει καθιερωθεί με αφορμή τη διακήρυξη και την υπογραφή της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. H σύμβασηαυτή επικυρώθηκε στην Ελλάδα το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92), θέτοντας στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους.

Σήμερα, παρά την επικύρωση της Σύμβασης σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, καταγράφονται καθημερινά παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών που αφορούν στην εκπαίδευση, την υγεία, τον ελεύθερο χρόνο, την προστασία από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την παραμέληση, την πρόσβαση στην πληροφόρηση, καθώς και σε κάθε δικαίωμα κοινωνικής προστασίας. Ειδικότερα,τα παιδιά που διαμένουν στη χώρα μας, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την ψυχολογική και σωματική βία, και με άνισες ευκαιρίες για εκπαίδευση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2020 καταγγέλθηκαν 1131 υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 1412 παιδιά - θύματα κακοποίησης, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αγόρια και ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 6 ετών, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να στερούνται την ίδια την παιδικότητά τους, καθώς και κάθε δυνατότητα για ομαλή προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την κατάσταση των παιδιών σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, ιδίως για τα παιδιά που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Πολλά παιδιά υφίστανται βαριές συνέπειες σε σωματικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή καλεί τα κράτη να δώσουν ευκαιρίες για να ακουστούν οι φωνές των παιδιών, οι ανάγκες και τα συναισθήματά τους.

 

Η ατομική και συλλογική δράση, η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε περίπτωση μπορούν  να δράσουν  καταλυτικά για την προαγωγή μιας κοινωνίας που λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού, της ισότητας, της αποδοχής και της αλληλεγγύης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ