ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Συνεχίζουμε να σας εξυπηρετούμε με ένα κλικ

Δημαρχος Παλληνης στο Αναπτυξιακο Συνεδριο: “Μεσα απο την θεσμικη ενδυναμωση της Αυτοδιοικησης, οι Δημοι θελουμε και μπορουμε να αποτελεσουμε μοχλους Αναπτυξης στην κοινη προσπαθεια εξοδου απο την κριση”

Μέσα από την θεσμική ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι θέλουμε και μπορούμε να αποτελέσουμε μοχλούς Ανάπτυξης στην κοινή προσπάθεια εξόδου από την κρίση”

 Σε αυτή τη φράση της ομιλίας του Δημάρχου Παλλήνης, Θανάση Ζούτσου, συμπυκνώνεται η ανάγκη αναδημιουργίας ισχυρών Αυτοδιοικητικών Θεσμών, καλά οργανωμένων και αποδοτικών, με δυνατότητες να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη των πόλεων και την καθημερινότητα των πολιτών 

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα όσα συζητήθηκαν και τέθηκαν ενώπιον της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη, στην ειδική θεματική συνεδρίαση με τίτλο “Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Θεσμική Ενδυνάμωση και Τοπική Ανάπτυξη”, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαρτίου. 

Τόσο οι ομιλητές, όσο και οι συμμετέχοντες στις εργασίες της συγκεκριμένης συνεδρίας, με τις παρεμβάσεις τους εστίασαν συνολικά στις απαραίτητες αλλαγές, που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και λειτουργική για την επίλυση των ζητημάτων καθημερινότητας των πολιτών. 

Μεταξύ των ομιλητών του πάνελ, ήταν και ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, ως εκπρόσωπος των Δημάρχων Ανατολικής Αττικής. Ο κ. Ζούτσος μετέφερε τις κοινές θέσεις των Δημάρχων, οι οποίες διαμορφώθηκαν με πνεύμα συνεργασίας και συνυπευθυνότητας, κατά τις συναντήσεις των 13 Δημάρχων της Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη. Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας υπογράμμισε ότι “η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή με πάρα πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και με τεράστια υστέρηση και ελλείψεις σε υποδομές, σε οργάνωση και εργαλεία αξιοποίησης των ισχυρών της σημείων, που οφείλονται κυρίως σε μια διαχρονική αδιαφορία του κεντρικού κράτους”.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι βασικοί άξονες στόχευσης των αναπτυξιακών πολιτικών πρέπει να είναι οι πολίτες, το περιβάλλον, η ιστορία και η πολιτιστική παράδοση του τόπου μας.

Ο κ. Ζούτσος συνέδεσε τα παραπάνω με τη συμβολή των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια ανάπτυξης. Όπως τόνισε ενδεικτικά “για να υλοποιηθούν όλα αυτά, χρειάζεται μια αυτοδιοίκηση, που θα διαχειρίζεται τις τοπικές υποθέσεις με αυτονομία στην οργάνωση και την λήψη των αποφάσεων αλλά και ικανή οικονομικά να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της”.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Παλλήνης έθεσε ως πρωταρχικές προτεραιότητες τα εξής:

- Να ενισχυθεί το αυτοδιοίκητο των Δήμων μέσα από την εξασφάλιση πόρων και δυναμικού, όπως προβλέπει το άρθρο 102 του Συντάγματος,

- Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης, που αφορούν στις τοπικές υποθέσεις, ώστε ο κάθε Δήμος να μπορεί να τις ασκεί, με βάση την αρχή της εγγύτητας,

- Η «έργω και όχι λόγω» πάταξη της γραφειοκρατίας. Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τις οποίες, όπως επεσήμανε, αντί να διευκολύνουν, έχουν δημιουργήσει το παράδοξο της “ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας”,

- Η ριζική αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης,

- Η πάταξη της πολυνομίας και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Μάλιστα, Δήμαρχος Παλλήνης πρότεινε “τη χρήση μηχανογραφικών συστημάτων, που θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα παρέχουν τη δυνατότητα συνολικής πληροφόρησης για κάθε θέμα με μια κίνηση”. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως εξήγησε, “χρειάζεται διασύνδεση των συστημάτων και των βάσεων δεδομένων του Δημόσιου Τομέα, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ζούτσος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επικείμενες αλλαγές στον “Καλλικράτη” και απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, τον κάλεσε ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων, ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος, που θα επιλέξει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η κυβερνησιμότητα των Δήμων αποτελεί βασικό παράγοντα ώστε οι Δήμοι να συμβάλλουν με σταθερό τρόπο στην υλοποίηση των στόχων για την εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ