ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Συνεχίζουμε να σας εξυπηρετούμε με ένα κλικ

Τραπεζα Χρονου

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου βασίζεται στη φιλοσοφία της ανταλλακτικής οικονομίας και έχει τη μορφή δικτύου, τα μέλη του οποίου μπορούν να ανταλλάσσουν υπηρεσίες, μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ιστότοπου. Σε αυτό το δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας που δημιουργείται, μονάδα συναλλαγής είναι ο χρόνος και όχι τα χρήματα. Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα Χρόνου έχει ιδιαίτερη κοινωνική χρησιμότητα. Αφενός, μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος και αφετέρου, ως δίκτυο πολιτών, συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό της περιοχής και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο.

Πώς λειτουργεί η Τράπεζα Χρόνου

Τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου ανταλλάσσουν υπηρεσίες με μονάδα συναλλαγής την ΩΡΑ. Το μέλος που προσφέρει μία υπηρεσία, θα δεχθεί με τη σειρά του υπηρεσίες από ένα άλλο μέλος του δικτύου.

Παράδειγμα: Μία ώρα μαθήματος γαλλικών μπορεί να ανταλλαχθεί με μία ώρα επισκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ποια είναι τα οφέλη 

  •      Η δημιουργία μίας αυτοσυντηρούμενης τοπικής κοινωνίας-κοινότητας, της οποίας τα μέλη θα αλληλοβοηθούνται μεταξύ τους στις καθημερινές τους εργασίες, στα πλαίσια         της αλληλοπροσφοράς και της αλληλεγγύης.
  •        Η κοινωνικοποίηση των μελών, με το μοίρασμα κοινών ενδιαφερόντων και επιδιώξεων.
  •        Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ευπαθών ομάδων και κυρίως ατόμων, τα οποία λόγω συγκυριών έχουν απομακρυνθεί από την αγορά εργασίας και έχουν την                ανάγκη να  αξιοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά.
  •         Η αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων παραγωγικών πόρων της τοπικής κοινωνίας, χωρίς μεσολάβηση χρήματος.
  •         Η προώθηση της κοινωνικής προσφοράς, ως στάσης ζωής και ως μέσου για την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής και Παλλήνης λειτουργούν από κοινού την Τράπεζα Χρόνου, με την υποστήριξη της Μη Κυβερνητικής Εθελοντικής Οργάνωσης «ΔΡΑΣ.Ε.» (Δράσεις Εθελοντών).

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στον καινούργιο και πρωτοποριακό αυτόν τρόπο αλληλεπίδρασης και συναλλαγής, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους:

Στο Γραφείο Διαμεσολάβησης Παλλήνης (Ιθάκης 12, εντός του Δημαρχείου, τηλ.: 210 66 04 654, -718)

Στο Γραφείο Διαμεσολάβησης Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 415-417, εντός του Δημαρχείου, τηλ.: 213 20 04 611

Στο τηλέφωνο της Τράπεζας Χρόνου: 210 66 04 656

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ